Päättyneet hankkeet
Kokoamme tälle sivulle ne hankkeet, joissa Erilaisten oppijoiden liitto on ollut toteuttajana tai osatoteuttajana ja jotka ovat jo päättyneet
Nuorten Hahmola
Aika
2021–2024
Vastuuhenkilö
Hankekoordinaattori Suvi Ylönen, Niilo Mäki Instituutti (NMI)
Yhteistyötahot
ADHD-liitto ry, Aivoliitto ry, Autismiliitto, Suomen CP-liitto ry, Erilaisten oppijoiden liitto ry, Kuntoutussäätiö, Nuorten Talo -hanke , Ammattiopisto Spesia, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Erilaisten oppijoiden liiton edustus
Heli Turja
Rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Lisätiedot
HAHKU – Hahmottamisvaikeuksien tietopalvelu
Hanke lyhyesti
Nuorten Hahmola -hanke tuo vertaisuutta, tietoa, tukea ja tunnistamisen välineitä 15–19-vuotiaille hahmotusvaikeuksia kokeville nuorille, heidän läheisilleen ja nuorten kanssa toimiville. Hankkeessa järjestetään vertaisryhmätoimintaa nuorille, joilla on todettu tai epäillään hahmotusvaikeuksia. Lisäksi hankkeessa luodaan virtuaalinen Nuorten Hahmola -alusta nuorten kohtaamispaikaksi.
Työssä oppiminen sujuvaksi -materiaalipankki
Aika
2023–2024
Vastuuhenkilö
Projektipäällikkö Anna Kirjavainen, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa)
Yhteistyötahot
Kuntoutussäätiö, Erilaisten oppijoiden liitto, suunnittelu- ja ohjelmistoyritys Exove Design Oy, työeläkevakuuttaja Keva ja työeläkeyhtiö Elo sekä useita työnantajia
Erilaisten oppijoiden liiton edustus
Riikka Marttinen ja Sarianna Reinikainen
Rahoittaja
Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukiväline (RRF)
Lisätiedot
Jotpa
Projektipäällikkö Anna Kirjavainen
ext.anna.kirjavainen@jotpa.fi
Hanke lyhyesti
Jotpa kehittää materiaalipankin, johon kootaan työkaluja ja materiaalia oppimisen esteiden huomioimiseen ja työssä oppimisen tukemiseen. Materiaalipankki auttaa työpaikkoja huomioimaan mahdollisia oppimisen pulmia, edistämään työn sujuvuutta ja työhyvinvointia sekä tukemaan työntekijöitä työssä oppimisessa ja työssä pysymisessä.
Oppimisen olohuone
Projektin nimi
The Open Learning Space -project
Aika
2020–2021
Vastuuhenkilö
Projektipäällikkö Heli Turja Erilaisten oppijoiden liitto
Yhteistyötahot
HERO, HDL, SOSPED, Koulutuskeskus Salpaus, Lahden seudun erilaiset oppijat ry, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Lahden kaupungin työllisyyspalvelut, DATERO ry
Rahoittaja
Euroopan sosiaalirahasto (ESR), STEA
Hanke lyhyesti
Hanke lisäsi opetuksen ja ohjauksen ammattilaisten osaamista työssä, jossa he tukevat ja ohjaavat heikot perustaidot ja/tai oppimisvalmiudet omaavia aikuisia. Hankkeessa kehitettiin kolmen Open badge -opetusmerkin kriteeristö, jossa määritellään ammattilaisille suunnattujen koulutusten sisältö. Koulutussisällöt antavat pohjan aikuisten oppimisen tuen koulutuksien kehitystyölle jatkossa. Hanke jatkoi Oppimisen olohuone -tyyppisen toiminnan levittämistä ja juurruttamista eri toimijoiden palveluihin ja käytänteisiin.
Play – pelillisyys työelämävalmiuksien kehittämisessä
Aika
2020–2023
Vastuuhenkilö
Hankepäällikkö Pauliina Merikivi Satakunnan koulutuskuntayhtymä
Yhteistyötahot
Erilaisten oppijoiden liitto ry
Erilaisten oppijoiden liiton edustus
Heli Turja
Rahoittaja
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Hanke lyhyesti
Hankkeen tavoitteena oli ammatillisten opiskelijoiden metataitojen kehittäminen ja opintojen keskeyttämisen vähentäminen sekä työllistymisenja työelämässä pysymisen edistäminen työuran ajan. Hankkeessa luotiin pelillistettyjä menetelmiä, joiden kautta työelämässä tarvittavat metataidot kehittyvät ja jotka auttavat opiskelijaa ylläpitämään opiskelumotivaatiota. Hankkeen tuloksena syntyi työelämävalmiuksien pelillisen kehittämisen käsikirja ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstölle.
Taitotuunaajat
Projektin nimi
Skill Streamers
Aika
2016–2019
Vastuuhenkilö
Projektipäällikkö Heli Turja Erilaisten oppijoiden liitto ry
Yhteistyötahot
Amiedu, Ammattiopisto Luovi, Keskuspuiston ammattiopisto, Kansalaisopistojen Liitto, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Niilo Mäki Instituutti, Työttömien Valtakunnallinen YT-järjestö, Helsingin kaupungin Päihdehuollon jälkikuntoutusyksikkö, Helsingin seudun erilaiset oppijat, Joensuun seudun erilaiset oppijat, Keski-Suomen erilaiset oppijat, Lahden seudun erilaiset oppijat, Pohjanmaan lukiyhdistys:
Rahoittaja
Euroopan sosiaalirahasto (ESR), STEA
Hanke lyhyesti
Hankkeeseen osallistuvien asiakkaiden perustaidot, itseluottamus ja oppimisvalmiudet vahvistuvat, joten heidän motivaationsa ja mahdollisuutensa pysyä koulutuksessa tai työelämässä tai päästä koulutukseen tai työelämään kasvavat. Hankkeessa kehitettiin aikuisten kokonaisvaltaista oppimisen yksilöllistä tukea (Oppimisen olohuone) sekä opetus- ja oppimismenetelmiä, jotka soveltuvat erilaisille oppijoille. Hankkeessa tuotettiin Oppimisen olohuone -opas opetuksen-, ohjauksen- ja neuvonnan ammattilaisille.
Oppi-va, Oppimisvaikeuksista työpaikan osaamisvalmiuksiin
Aika
2017–2019
Vastuuhenkilö
Hankekeskuksen päällikkö Ylitalo Mervi Hannele Työväen Sivistysliitto TSL ry
Yhteistyötahot
Erilaisten oppijoiden liitto ry
Rahoittaja
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Hanke lyhyesti
Hankkeessa kehitettiin ja juurrutetettiin työpaikoille työn ja työtaitojen toimintamallia, jolla parannetaan oppimisvaikeuksia kokevien tai muuten heikot perustaidot omaavien työntekijöiden taitoja ja selviytymistä muuttuvissa työtehtävissä ja työelämän muutostilanteissa. Hankkeessa luotiin oppimisvaikeuksia tukeva työkalupakki sekä työkalupakin käyttöönottovalmennus työpaikoille. Työkalupakin ”Työ sujuvaksi!” -materiaali on käytettävissä avoimesti verkossa. Sen ylläpito jatkuu TSL:ssä. Erilaisten oppijoiden liitto vastaa hankkeen päätyttyä materiaalin asiasisällön päivityksestä.
Työturvallisuuskorttikoulutus saavutettavammaksi
Aika
2023–2024
Vastuuhenkilö
Erityisasiantuntija Eero Honka, Työturvallisuuskeskus
Yhteistyötahot
Työturvallisuuskeskus
Erilaisten oppijoiden liiton edustus
Heli Turja, Maria Tuomialho ja Pasi Sarsama
Rahoittaja
Työturvallisuuskeskus
Lisätiedot
TTK
pasi.sarsama@eoliitto.fi
Hanke lyhyesti
Hankkeen tavoitteena on kehittää Työturvallisuuskortin koulutusta, suorittamista ja tenttiä siten, että niissä huomioidaan oppimisvaikeuksia kokevat osallistujat. Näin oppimisvaikeuksia kokeville henkilöille luodaan aiempaa yhdenvertaisempi mahdollisuus osallistua koulutukseen ja tenttiin sekä hallita työturvallisuusasiat käytännössä työpaikoilla.