Siirry sisältöön

Henna pääsi kommentoimaan selkokielisiä varautumisohjeita

Älä oleta mitään, vaan selitä yksinkertaisiltakin vaikuttavat termit. Tämä oli kokemusasiantuntija Henna Hännikäisen tärkein palaute, kun hän oli mukana kommentoimassa 72 tuntia -varautumissivuston uutta selkokieliversiota.

Miten toimit, jos hanavettä ei voi käyttää? Mitä ruokaa kannattaa hommata kotivaraksi eli kolmen päivän tarpeiksi? Kuinka toimit sähkökatkon aikana?

Tämäntyyppisiin kysymyksiin vastaa uusi selkokielinen 72 tuntia -sivusto. Viranomaisten ja järjestöjen yhteisestä 72 tuntia -varautumissuosituksesta on nyt saatu selkokieliversio sekä ladattava selkokielinen pdf-muotoinen opas. Siitä voi muun muassa tarkistaa, onko oma varautuminen riittävää. Juuri ilmestynyttä varautumissuositusta koordinoi SPEK eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Kun suositus oli luonnosvaiheessa syksyllä 2024, SPEK pyysi Erilaisten oppijoiden liiton kokemusasiantuntijoita kommentoimaan luonnosta. Kokemusasiantuntija Henna Hännikäinen innostui, sillä aihepiiri on hänelle tuttu. Hänellä on kokemusta vartijan työstä, jossa hän on tehnyt turvallisuus- ja pelastautumissuunnitelmia.

”Tykkään myös antaa rakentavaa palautetta, joten oli palkitsevaa olla mukana kommentointityössä. Haastavinta oli kirjoittaa palaute niin, että vastaanottaja varmasti ymmärtää, mitä tarkoitan”, Henna kertoo.

Keskeiset käsitteet tärkeää avata

Varautumissivuston selkokieliversiossa on Hennan mukaan tärkeintä avata yksinkertaisetkin sanat, jotta lukija varmasti ymmärtää keskeiset käsitteet. Varautuminen koskee meistä jokaista, ja siksi kaikkien pitäisi ymmärtää ohjeet.

”Olennaista on, että missään kohtaa ei oleteta, että lukija kyllä ymmärtää. Yksinkertaisimmiltakin tuntuvien sanojen perillemeno tulee varmistaa eri tavoin”, Henna sanoo.

Kuvilla on merkitystä

Kun Henna kävi selkokieliluonnosta läpi, hän korosti palautteessaan kuvituksen merkitystä. Omassa palautteessaan hän toivoikin kuvien runsasta käyttöä sivustolla.

”Monen on helpompi käsitellä lukemaansa kuvien kuin tekstin kautta. Varautumissivusto myös tarjoaa hyviä kuvitusten aiheita.”

Myös oppimisvaikeuksia kokevat hyötyvät

Parasta tässä kokemuskeikassa oli Hennan mukaan se, että hän pystyi sivustoa kommentoidessaan hyödyntämään omia kokemuksiaan työelämästä ja samalla auttamaan sivuston tulevia käyttäjiä. Henna korostaa, että selkokieliohjeiden tarvitsijat eivät ole tyhmiä, vaan kaipaavat termien ymmärtämiseen vähän enemmän tukea kuin muut.

”Kokemusasiantuntijana pääsin avaamaan muiden silmiä sille, mitkä asiat voivat olla tiedon omaksumisen esteenä. Tiedän kokemuksesta, että jos lukiessa tulee eteen yksikin sana, jota en ymmärrä, lukeminen tyssää helposti siihen. Tätä selkokielisivustoa voin suositella myös oppimisvaikeuksia kokeville, sillä varautumiseen liittyvät asiat on avataan siellä erittäin hyvin.”

Selkokielisyys auttaa paitsi oppimisvaikeuksia kokevia myös muun muassa maahanmuuttajia, ikääntyneitä ja kehitysvammaisia. Kun yhä useammat saavat tämän tiedon, yhteiskunnan kriisinkestävyys vahvistuu.

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen yhteinen varautumissuositus. Huoltovarmuuskeskus rahoittaa 72 tuntia -varautumissuositusta, jota Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö koordinoi.

Selkokielinen 72 tuntia -sivusto 72 tuntia on varautumissuositus kotitalouksille.

Opas pdf-muodossa 72 tuntia: Varautumisopas