Siirry sisältöön

Matematiikan vaikeudet

Matematiikan oppimisvaikeuksia eli dyskalkuliaa on 5–7
prosentilla väestöstä, heikkoa matematiikan osaamista 10–15 prosentilla.



Matematiikan vaikeus näkyy jo alaluokilla

Matematiikan oppimisvaikeudet tarkoittavat peruslaskutaidon vaikeuksia. Henkilön on hankala ymmärtää ja muodostaa lukujonoja, niiden välisiä suhteita ja suuruuskäsitteitä. Vaikeudesta käytetään myös nimitystä dyskalkulia. Matematiikan ja hahmottamisen vaikeudet liittyvät usein yhteen, sillä matematiikka edellyttää avaruudellisen hahmottamisen taitoja.

Näin matematiikan vaikeus ilmenee

  • sinun on vaikea muistaa ulkoa laskusääntöjä ja kertotaulu.
  • numerosarjojen hahmottaminen ja lukujen järjestykseen laittaminen on hankalaa.
  • laskuistasi puuttuu numeroita tai ne vaihtavat paikkaa.
  • laskutoimitusten järjestys sekoittuu.
  • et aina kirjoita lukuja oikein.
  • sinun on vaikea ymmärtää geometriaa tai graafisia esityksiä.
  • numeroiden ja laskumerkkien lukemisessa ja sijoittamisessa tulee virheitä.
  • et ymmärrä määriä ja niiden osittamista.
  • kammoat matematiikkaa ja laskemistehtäviä.

Lue lisää aiheesta

Neuropsykologi Pekka Räsänen on tutkinut pitkään matematiikan oppimisvaikeuksia. Lue hänen haastattelunsa täältä.

Tutustu kokemustarinoihin

Julkaisimme ennen vuoden 2025 Matematiikan oppimisvaikeuksien teemapäivää Erilaisten oppijoiden liiton somekanavilla kokemusasiantuntijoidemme lyhyitä matikkatarinoita. Jokainen valitsi kuvaansa yhden sitaatin, joka liittyy matematiikan oppimisvaikeuden kanssa elämiseen.

14.2.2025

Ravitsemustyöntekijä Elina Korhosen kouluaikaa leimasivat vahvasti epäonnistumisen pelko ja alisuoriutuminen. Hän tajusi jo ensimmäisellä luokalla, että ei pysty laskemaan niin kuin muut, mutta tukea vaikeuksiin ei ollut tarjolla.

”Mieleeni on jäänyt ala-asteen opettaja, joka tuli seisomaan viereeni, pudisteli päätään ja totesi vain: ’Voi Elina!’”, Elina muistelee.

Peruskoulun jälkeen todettu laaja oppimiskyvyn häiriö antoi hänelle itselleen vastauksia vuosia vaivanneisiin kysymyksiin mutta ei pyyhkinyt pois kouluajan leimaamista. Hän pääsi ammatilliseen erityisoppilaitokseen opiskelemaan ravintola-alaa, ja on valmistuttuaan työllistynyt hyvin.

”Nykyisessä työssäni tarvitsen matematiikkaa lähinnä siihen, että osaan tulkita salaattikastikkeen valmistusohjetta ja lasken oikein päivittäiset ruokailijamäärät.”

Joissakin arjen tilanteissa apua on laskimesta tai sormin laskemisesta. Parasta tukea on Elinan mukaan muiden ymmärrys.

”Jos matematiikan vaikeudet tunnettaisiin paremmin, meille osattaisiin antaa enemmän rauhaa ja aikaa laskea. Lisäksi on hyvä muistaa, että jokaisella on myös vahvuuksia. Minulla ne liittyvät ennakkoluulottomuuteen, sinnikkyyteen ja joustavuuteen.”

Teemapäivä 3.3.

Suomessa vietettiin ensimmäistä kertaa Matematiikan oppimisvaikeuksien teemapäivää
3. maaliskuuta 2025.

Lue Tiin tarina

Kokemusasiantuntijamme Tii Tanner on elänyt vuosikymmeniä matematiikan vaikeuksien kanssa. Hän löysi tärkeän avun musiikin maailmasta. Lue lisää täältä.